23.10.2012

Sahramipulla, joulupulla

Sahramilla värjätyt keltaiset joulupullat kuuluvat Ruotsissa olennaisena osana joulun odotukseen. ”Lussekatteneita” tarjoillaan erityisesti joulukuun 13 päivä; Lucian päivänä. Tässä pari erilaista ohjetta; testaa kummasta pidät enemmän!

  • 5 dl vettä
  • 1 dl maitojauhetta
  • (2 tl sahramia)
  • 50 g hiivaa
  • 2 munaa
  • 2 1/4 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • n. 1 kg vehnäjauhoja
  • 225 g voita
  • voiteluun yksi muna
    koristeeksi rusinoita

Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään. Hienonna sahrami ja hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää munat, sokeri, suola ja osa jauhoista ja vatkaa taikina tasaiseksi. Alusta loput jauhot taikinaan, lisää viimeiseksi pehmennyt voi. Anna taikinan kohota ja leivo kohonneesta taikinasta erimuotoisia joulupullia. Perinteinen lussekatten on kahdesta S-kirjaimen muotoisesta taikinakiekurasta tehty ”risti” jonka sakarat on koristeltu rusinoilla. Anna pullien kohota pellillä, paista 225 asteessa 10-15 minuuttia.


Sahramipullat II


  • 150 g voita
  • 5 dl maitoa
  • 2 annospussia sahramia
  • 2 tl suolaa
  • 50 g hiivaa
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2,5 dl sokeria
  • 1 muna
  • n. 15 dl vehnäjauhoja
  • Voiteluun 1 muna
  • Koristeeksi rusinoita

Sulata voi ja lisää maito. Kuumenna, kunnes seos on kädenlämpöistä. Lisää seokseen sahrami ja suola ja murenna hiiva joukkoon. Lisää tuorejuusto ja sokeri. Lisää kananmuna ja alusta jauhot taikinaan. Kohota taikina liinan alla.

Leikkaa kohotettu taikina pieniksi paloiksi, pyörittele palat pötköiksi. Pyöritä pötköjen päät erisuuntiin kiekuraksi. Laita kaksi kiekuraa ristikkäin päällekäin ja paina jokaiseen pullan jokaisen kiekuran keskelle rusina koristeeksi. Kohota pullia liinan alla 15 minuuttia. Voitele kananmunalla jotta saat leivonnaisiin kauniin kiillon. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 10-12 minuuttia.