16.10.2012

Joululimppu



Joulupöytään kuuluu arkileipää makeampi joululimppu. Herkullisen joululeivän voi tehdä itse ja se maistuu mainiosti jo adventtiaikaan! Makeutta tähän lippuun tuo tumma siirappi ja mausteisuutta valintasi mukaan joko fenkolin tai kuminan siemenet. Taikinasta tulee kaksi leipää; toisen voit vaikka pakastaa. 

  • 50g hiivaa
  • Tilkka vettä hiivan liuottamista varten
  • 0,5  litraa piimää
  • 2,5 dl tummaa siirappia
  • 0,5 rkl fenkolia tai kuminaa
  • 1 rkl suolaa
  • 7,5 dl vehnäjauhoja
  • 7 dl ruisjauhoja
  • Voiteluun 1/2 dl vettä ja 1 rkl siirappia


Liuota hiiva pieneen vesitilkkaan. Kiehauta siirappi ja mausteet kattilassa. Kaada siirappi-mausteseos huoneenlämpöisen piimän joukkoon, lisää sekaan hiivaseos ja suola. Lisää jauhot taikinaan vähän kerrallaan sekoittaen ja vaivaten. Taikina saa jäädä melko pehmeäksi.

Taikinasta tulee kaksi limppua. Kohota leipiä 45 minuuttia ennen paistamista. Pistele leipien pinta haarukalla. Paista leivät uunin alatasolla 175 asteessa 40-50 minuuttia. Voitele limppuja siirappivedellä pari kertaa paiston aikana.