22.11.2012

Aprikooseilla täytetty kalkkunanfilee

Kalkkuna valtaa alaa suomalaisessakin joulupöydässä. Se sopii mainiosti myös joulun ajan kutsujen tarjottavaksi tai vaikkapa advettisunnuntain juhlavammaksi päivälliseksi.

  • 1 kg (reilu) kalkkunanrintaa
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 1/2 tl timjamia
  • 1 tl currya
  • 2 rkl aprikoosi- tai omenamarmeladia
  • 5 kpl kuivattua aprikoosia

Pintaan: 

  • suolaa
  • mustapippuria
  • currya
  • hedelmämarmeladia

Leikkaa kalkkunapalaan sivuttaissuuntainen viilto jolloin saat avattua fileen. Silppua kuivatut aprikoosit pieneksi. Mausta avattu kalkkunapala suolalla, mustapippurilla, timjamilla ja currylla. Sivele liha marmeladilla ja laita päälle aprikoosinpalat. Kääri liha napakaksi rullaksi ja kiinnitä esimerkiksi cocktail-tikuilla. Mausta myös rullan pinta.

 Paista rullaa uunivuoassa asteessa reilu tunti kunnes paistomittari näyttää sisälämpötilaksi noin  astetta. Ota paisti uunista ja peitä foliolla, anna vetäytyä. Poista cocktail-tikut.

Ota paistoliemi talteen, lisää siihen kermaa ja tarvittaessa hiukan kanalientä, mausta currylla ja suurusta vaalealla Maizenalla kastikkeeksi. Lisää mausteita makusi mukaan.

Lipeäkala



Monelle joulupöytä on täydellinen vasta kun herkkujen joukossa on komea annos lipeäkalaa! Lipeäkalan voi valmistaa joko uunissa tai liedellä. Alumiininen astia ei lipeäkalan valmistukseen sovi sillä lipeä syövyttää alumiinia. 


  • 1,5 kg lipeäkalaa
  • 2 dl vettä (liedellä valmistettaessa)
  • 2 tl suolaa


Lipeäkala uunissa: 


Laita lipeäkala voideltuun uunivuokaan. Mausta kala suolalla ja peitä kannella. Kypsennä 30-40 minuuttia 200 asteen lämmössä.  Kaada kalasta valunut liemi pois ennen tarjoilua.

Lipeäkala liedellä: 


Voitele keittoastian pohja, laita kala astiaan ja kaada keitinvesi joukkoon. Ripottele suola kalan pinnalle.  Kypsennä hiljaa hauduttaen noin 20 minuuttia ja valuta keitinvesi pois.

21.11.2012

Porkkanalaatikko



Porkkanalaatikko kuuluu joulupöydän perinteisiin. Lempeän makuinen laatikko maistuu muulloinkin ja vaihtelua laatikkoon saa käyttämällä riisin sijaan vaikkapa rikottuja ohrasuurimoita!


  • 3 dl puuroriisiä
  • 2,5 – 3 dl vettä
  • 2,5 dl maitoa
  • 500 g porkkanoita
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl valkopippuria
  • ¼ tl muskottipähkinää
  • 1 tl sokeria tai siirappia
  • Pinnalle korppujauhoja ja rasvaa


Keitä riisit vedessä kypsäksi vedessä. Kun vesi on imeytynyt veteen, lisää joukkoon maito ja hauduta puuroksi ja jätä jäähtymään. Raasta porkkanat ja lisää mausteiden ja kananmunan kanssa puuroon.
Kaada seos voideltuun vuokaan, ripottele päälle korppujauhoja ja halutessasi voinokareita. Paista 200 asteessa 50 – 60 minuuttia.