- 1 l piimää
- 100 g hiivaa
- 0,5-0,75 dl siirappia
- 1 rkl pomeranssinkuorta
- (2-3 tl anista tai fenkolia)
- 1 rkl suolaa
- 6 dl ruisjauhoja
- noin 12 dl vehnäjauhoja
- 4 dl hiivaleipäjauhoja
- 2-3 rkl rypsiöljyä
- 1-2 dl rusinoita
- 1-2 dl kuivattua aprikoosia tai papaijapaloja kuutioituna
- 1 kananmuna voiteluun
Murenna hiiva kädenlämpöiseen piimään. Sekoita piimän sekaan siirappi, mausteet, suola ja ruisjauhot. Lisää vehnäjauhot puuhaarukalla sekoittaen ja vaivaa lopuksi hiivaleipäjauhot joukkoon. Anna taikinan kohota puoli tuntia. Vaivaa taikinaa uudelleen kohotuksen jälkeen, sekoita joukkoon loraus öljyä sekä kuivatut hedelmät. Jaa taikina osiin ja leivo limpuiksi. Kohota limppuja liinan alla, puoli tuntia on ihan hyvä aika. Voitele leivät kananmunalla ja pistele pintaan haarukalla muutamia reikiä. Paista leivät 200 asteen lämpötilassa noin 40 minuuttia. Lämpöä voi alentaa kypsymisen loppuvaiheessa.
Edit. 15.12.2012: Korjattu ohjeen neste piimäksi kaikkiin kohtiin. (Alunperin reseptin ohjeosiossa puhuttiin hiivan sekoittamisesta maitoon vaikka ainesosaluettelossa nesteenä on piimä. Toki maitoakin voi halutessaan nesteenä käyttää.)