26.11.2012

Hedelmäinen joululimppu

Tämä on iso taikina josta leipiä riittää pakastettavaksi ja joulutuliaisiksi! Taikinasta tulee noin kuusi limppua. Hedelmäiseen joululimppuun uudenlaista purutuntumaa tuovat kuivatut hedelmät. Hedelmäpalojen lisäksi makua antamaan voi lisätä anista tai fenkolia; mainioita leipämausteita molemmat!

  • 1 l piimää
  • 100 g hiivaa
  • 0,5-0,75 dl siirappia
  • 1 rkl pomeranssinkuorta
  • (2-3 tl anista tai fenkolia)
  • 1 rkl    suolaa
  • 6 dl    ruisjauhoja
  • noin 12 dl vehnäjauhoja
  • 4 dl hiivaleipäjauhoja
  • 2-3 rkl rypsiöljyä
  • 1-2 dl rusinoita
  • 1-2 dl kuivattua aprikoosia tai papaijapaloja kuutioituna
  • 1 kananmuna voiteluun

Murenna hiiva kädenlämpöiseen piimään. Sekoita piimän sekaan siirappi, mausteet, suola ja ruisjauhot. Lisää vehnäjauhot puuhaarukalla sekoittaen ja vaivaa lopuksi hiivaleipäjauhot joukkoon. Anna taikinan kohota puoli tuntia. Vaivaa taikinaa uudelleen kohotuksen jälkeen, sekoita joukkoon loraus öljyä sekä kuivatut hedelmät. Jaa taikina osiin ja leivo limpuiksi. Kohota limppuja liinan alla, puoli tuntia on ihan hyvä aika. Voitele leivät kananmunalla ja pistele pintaan haarukalla muutamia reikiä. Paista leivät 200 asteen lämpötilassa noin 40 minuuttia. Lämpöä voi alentaa kypsymisen loppuvaiheessa.

Edit. 15.12.2012: Korjattu ohjeen neste piimäksi kaikkiin kohtiin. (Alunperin reseptin ohjeosiossa puhuttiin  hiivan sekoittamisesta maitoon vaikka ainesosaluettelossa nesteenä on piimä. Toki maitoakin voi halutessaan nesteenä käyttää.)