17.12.2012

Joulupuuro eli riisipuuro ja sekahedelmäkeitto



Riisipuurosta tulee erityisen herkkua kun sen kanssa syö jouluista sekahedelmäkeittoa.  Kuorittu manteli kuuluu joulupuuroon: sille, ken sen puuroannokseensa saa, on luvassa onnekas vuosi! Jos mantelin saaja on naimaton, saattaa se tietää hääkellojen kumua. :)

Riisipuuro

  • 2 dl puuroriisiä
  • 2 dl vettä
  • 1 l maitoa (”punainen maito” toimii parhaiten)
  • 0,5 tl suolaa
  • kuorittu manteli
Kuumenna vesi kattilassa ja lisää joukkoon riisit. Keitä kunnes vesi on imeytynyt riiseihin, lisää maito. Anna kypsyä miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia ja mausta puuro suolalla. Ennen tarjoilua lisää joukkoon manteli ja sekoita.
 

Sekahedelmäkeitto, sekahedelmäkiisseli

  • 500 g kuivattuja sekahedelmiä (1  iso pussi)
  • 5 dl vettä
  • 5 dl omenamehua
  • 1 dl sokeria
  • 2 kanelitankoa (tai ripaus jauhettua kanelia)
  • 3 rkl perunajauhoa
  • 0,5 sitruunan mehu (ei välttämätön)

*Tästä keitosta tulee tosi hedelmäinen (semmoinen josta itse tykkään :) ). Voit tehdä hedelmäkeiton pienemmälläkin hedelmämäärällä, esim 250 gramman pussista. Silloin voit hyvin laittaa sekaan lisäksi vaikkapa kourallisen rusinoita.

Anna hedelmien liota vedessä tunti-pari. Keitä vettä, sokeria, omenamehua, hedelmiä ja kanelitankoa noin 20 minuuttia (ei ole minuutin päälle). Sekoita perunajauhot tilkkaan kylmää vettä ja kaada seos hitaasti norona kattilaan kokoajan sekoittaen. Kun keitto kiehahtaa, siirrä kattila pois levyltä. Anna jäähtyä ennen tarjoilua. Hedelmäkeitto toimii paitsi puuron lisäkkeenä, myös jälkiruokana esimerkiksi kermavaahdon kanssa tarkoiltuna.

* Edit. 23.12.2012: Ensimmäinen kappale lisätty ohjeeseen