12.10.2013

Piparkakkumousse


Torttujen sijaan jouluisena jälkiruokana toimii pehmeä, piparkakuilla maustettu suklainen mousse. Tämä sopii juhlavampaankin pikkujoulu- tai joulupöytään! Valmistuskaan ei ole vaikeaa; suklaan sulatus vaatii tarkkuutta jos sen tekee mikrossa, mutta muuten mousse on varsin helppo tehdä. Ohje on mitoitettu pienelle perheelle; tuplaamalla ohjeen tästä riittää jälkiruoaksi isommallekin porukalle.


Piparkakkumousse, resepti, neljä annosta


  • 10 piparkakkua
  • 1 rkl voita

  • 100 g tummaa suklaata
  • 1 kpl kananmunan keltuainen
  • 1 rkl sokeria
  • 2 tl piparkakkumaustetta
  • 1 dl kuohukermaa
  • 0,5 dl maitorahkaa

Murskaa piparit muruksi, sulata voi ja sekoita piparimurskan joukkoon. Annostele muruseos annosmaljojen pohjalle. Sulata suklaa liedellä vesihauteessa tai mikrossa pienellä teholla, muutama sekunti kerrallaan. Sekoita sulan (mutta ei kuuman!) suklaan joukkoon keltuainen, sokeri ja piparkakkumauste, anna jäähtyä. Sekoita joukkoon rahka, vaahdota kerma ja nostele suklaaseoksen joukkoon. Jaa mousse tarjoulumaljoihin piparimurskan päälle.

22.12.2012

Rusinakeitto



Rusinakeitto sopii joulupuuron kanssa tarjottavaksi, välipalaksi sellaisenaan tai vaikka jälkiruoaksi kermavaahdon kanssa. 

Rusinakeitto


  • 150 g rusinoita
  • 1 l laimennettua omenamehua tai vettä
  • 1 kpl kanelitanko
  • 1 dl siirappia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 0,5 dl vettä


Huuhdo rusinat kylmällä vedellä. Laita rusinat kattilaan mehun tai veden, sitruunamehun ja siirapin kanssa ja anna liota tunnin verran. Voivat olla kauemminkin. Lisää kanelitanko nesteen ja rusinoiden joukkoon ja keitä kunnes rusinat ovat pulleita ja pehmeitä, poista kanelitanko.

Sekoita perunajauhot puoleen desiin vettä ja kaada seos ohuena nauhana keiton joukkoon kokoajan sekoittaen. Anna kiehahtaa nopeasti  ja nosta kattila pois levyltä. Anna jäähtyä ja tarjoile.

20.12.2012

Punajuurilaatikko

Punajuuri on rosollista joulupöydän vanha tuttu mutta se toimii hienosti myös joulaatikon pääraaka-aineena. Kokeile perintesten laatikoiden rinnnalla tai niiden sijaan!

Punajuurilaatikko


  • 700 g punajuuria
  • 1 kpl punasipuli
  • 2 kpl hapahkoa omenaa, esim Granny Smith
  • 1 dl tummaa riisiä tai rikottuja ohrasuurimoita
  • 150 g sinihomejuustoa muruina
  • 1,5 tl suolaa
  • mustapippuria
  • 2 tl salviaa
  • 2 tl oreganoa
  • 2 tl timjamia
  • 4 dl maitoa
  • 2 dl kermaa tai ruokakermaa
  • 2 munaa

Kuori punajuuret, sipulit ja omenat, raasta karkeaksi raasteeksi esimerkiksi monitoimikoneella. Sekoita raasteet, sinihomejuusto, riisit tai rikotut ohrasuurimot ja mausteet. Levitä seos uunivuokaan. Sekoita maito ja munat munamaidoksi, lisää joukkoon kerma. Kaada seos raasteen päälle vuokaan. Kypsennä 200 asteessa suunnilleen tunnin verran. Tarkista kypsyys ja anna hautua lisäöä jos laatikko ei tunnu vielä pehmeältä.