26.11.2012

Hedelmäinen joululimppu

Tämä on iso taikina josta leipiä riittää pakastettavaksi ja joulutuliaisiksi! Taikinasta tulee noin kuusi limppua. Hedelmäiseen joululimppuun uudenlaista purutuntumaa tuovat kuivatut hedelmät. Hedelmäpalojen lisäksi makua antamaan voi lisätä anista tai fenkolia; mainioita leipämausteita molemmat!

  • 1 l piimää
  • 100 g hiivaa
  • 0,5-0,75 dl siirappia
  • 1 rkl pomeranssinkuorta
  • (2-3 tl anista tai fenkolia)
  • 1 rkl    suolaa
  • 6 dl    ruisjauhoja
  • noin 12 dl vehnäjauhoja
  • 4 dl hiivaleipäjauhoja
  • 2-3 rkl rypsiöljyä
  • 1-2 dl rusinoita
  • 1-2 dl kuivattua aprikoosia tai papaijapaloja kuutioituna
  • 1 kananmuna voiteluun

Murenna hiiva kädenlämpöiseen piimään. Sekoita piimän sekaan siirappi, mausteet, suola ja ruisjauhot. Lisää vehnäjauhot puuhaarukalla sekoittaen ja vaivaa lopuksi hiivaleipäjauhot joukkoon. Anna taikinan kohota puoli tuntia. Vaivaa taikinaa uudelleen kohotuksen jälkeen, sekoita joukkoon loraus öljyä sekä kuivatut hedelmät. Jaa taikina osiin ja leivo limpuiksi. Kohota limppuja liinan alla, puoli tuntia on ihan hyvä aika. Voitele leivät kananmunalla ja pistele pintaan haarukalla muutamia reikiä. Paista leivät 200 asteen lämpötilassa noin 40 minuuttia. Lämpöä voi alentaa kypsymisen loppuvaiheessa.

Edit. 15.12.2012: Korjattu ohjeen neste piimäksi kaikkiin kohtiin. (Alunperin reseptin ohjeosiossa puhuttiin  hiivan sekoittamisesta maitoon vaikka ainesosaluettelossa nesteenä on piimä. Toki maitoakin voi halutessaan nesteenä käyttää.)

25.11.2012

Riisisuklaa

Riisisuklaa on helppo tehdä itse ja ainekset tähän herkkuun saa lähikaupastakin!

  • 125 g kookosrasvaa
  • 2 dl tomusokeria
  • 1 dl kaakaojauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria

Sulata kookosrasva kattolassa. Kun rasva on sulanut, laita levy kiinni ja ota kattila levyltä. Lisää kattilaan sokeri, vaniljasokeri ja kaakaojauhe siivilän läpi. Lisää riisimurot seokseen.

Ota kahdella lusikalla massasta kokkareita makeisvuokiin tai leivinpaperin päälle ja anna kovettua kylmässä.

24.11.2012

Rosolli ja kastike rosollille

 

Rosolli 

Rosolli on ihana lisäke joka kuuluu pikkujoulujenkin ruokalistalle. Tämän punajuurisalaatin voi syödä kastikkeen kanssa tai ilman.

  • 4 kpl keitettyä punajuurta tai säilöttyä punajuurta
  • 2 kpl keitettyä porkkanaa
  • 1 kpl keitetty peruna
  • 1 kpl maustekurkku
  • 1 kpl pieni sipuli
  • 1 kpl pieni hapan omena
  • suolaa 
  • mustapippuria
 
Keitä juurekset kypsiksi kuorineen, anna jäähtyä. Kuori sopuli ja juurekset, leikkaa kuutioiksi. Kuutioi kurkku ja kuorittu omena. Sekoita ainekset keskenään, mausta suolalla ja pippurilla.


Kastike rosollille


1 dl kuohukermaa
1 rkl etikkaa
suolaa
1 rkl sokeria
1 rkl punajuurien lientä tai keitinvettä

Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Mausta makusi mukaan ja tarjoa rosollin lisänä.