22.12.2012

Rusinakeitto



Rusinakeitto sopii joulupuuron kanssa tarjottavaksi, välipalaksi sellaisenaan tai vaikka jälkiruoaksi kermavaahdon kanssa. 

Rusinakeitto


  • 150 g rusinoita
  • 1 l laimennettua omenamehua tai vettä
  • 1 kpl kanelitanko
  • 1 dl siirappia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 0,5 dl vettä


Huuhdo rusinat kylmällä vedellä. Laita rusinat kattilaan mehun tai veden, sitruunamehun ja siirapin kanssa ja anna liota tunnin verran. Voivat olla kauemminkin. Lisää kanelitanko nesteen ja rusinoiden joukkoon ja keitä kunnes rusinat ovat pulleita ja pehmeitä, poista kanelitanko.

Sekoita perunajauhot puoleen desiin vettä ja kaada seos ohuena nauhana keiton joukkoon kokoajan sekoittaen. Anna kiehahtaa nopeasti  ja nosta kattila pois levyltä. Anna jäähtyä ja tarjoile.

20.12.2012

Punajuurilaatikko

Punajuuri on rosollista joulupöydän vanha tuttu mutta se toimii hienosti myös joulaatikon pääraaka-aineena. Kokeile perintesten laatikoiden rinnnalla tai niiden sijaan!

Punajuurilaatikko


  • 700 g punajuuria
  • 1 kpl punasipuli
  • 2 kpl hapahkoa omenaa, esim Granny Smith
  • 1 dl tummaa riisiä tai rikottuja ohrasuurimoita
  • 150 g sinihomejuustoa muruina
  • 1,5 tl suolaa
  • mustapippuria
  • 2 tl salviaa
  • 2 tl oreganoa
  • 2 tl timjamia
  • 4 dl maitoa
  • 2 dl kermaa tai ruokakermaa
  • 2 munaa

Kuori punajuuret, sipulit ja omenat, raasta karkeaksi raasteeksi esimerkiksi monitoimikoneella. Sekoita raasteet, sinihomejuusto, riisit tai rikotut ohrasuurimot ja mausteet. Levitä seos uunivuokaan. Sekoita maito ja munat munamaidoksi, lisää joukkoon kerma. Kaada seos raasteen päälle vuokaan. Kypsennä 200 asteessa suunnilleen tunnin verran. Tarkista kypsyys ja anna hautua lisäöä jos laatikko ei tunnu vielä pehmeältä.

18.12.2012

Lohimousse

Tämä hieno mutta helppotekoinen herkku tuo vaihtelua joulun kalapöytään!

Lohimousse, resepti

  • 200 g graavilohta
  • 200 g kylmäsavulohta
  • 2 kpl sipulia
  • 2 dl kuohukermaa
  • 250 g rahkaa
  • 250 g kermaviiliä
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl sitruunapippuria
  • ripaus valkopippuria
  • 0,5 dl silputtua tilliä, halutessasi voit hyvin laittaa enemmänkin
  • 1 tl suolaa, voit laittaa vähemmänkin jos kalat ovat kovin suolaisia

Leikkaa kalat saksilla pieniksi kuutioiksi. Silppua sipulit mahdollisimman hienoksi. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita rahka, kermaviili, kalakuutiot, sipulisilppu ja mausteet. Lisää kermavaahto seokseen varovasti nostellen. Tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua. 

17.12.2012

Joulupuuro eli riisipuuro ja sekahedelmäkeitto



Riisipuurosta tulee erityisen herkkua kun sen kanssa syö jouluista sekahedelmäkeittoa.  Kuorittu manteli kuuluu joulupuuroon: sille, ken sen puuroannokseensa saa, on luvassa onnekas vuosi! Jos mantelin saaja on naimaton, saattaa se tietää hääkellojen kumua. :)

Riisipuuro

  • 2 dl puuroriisiä
  • 2 dl vettä
  • 1 l maitoa (”punainen maito” toimii parhaiten)
  • 0,5 tl suolaa
  • kuorittu manteli
Kuumenna vesi kattilassa ja lisää joukkoon riisit. Keitä kunnes vesi on imeytynyt riiseihin, lisää maito. Anna kypsyä miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia ja mausta puuro suolalla. Ennen tarjoilua lisää joukkoon manteli ja sekoita.
 

Sekahedelmäkeitto, sekahedelmäkiisseli

  • 500 g kuivattuja sekahedelmiä (1  iso pussi)
  • 5 dl vettä
  • 5 dl omenamehua
  • 1 dl sokeria
  • 2 kanelitankoa (tai ripaus jauhettua kanelia)
  • 3 rkl perunajauhoa
  • 0,5 sitruunan mehu (ei välttämätön)

*Tästä keitosta tulee tosi hedelmäinen (semmoinen josta itse tykkään :) ). Voit tehdä hedelmäkeiton pienemmälläkin hedelmämäärällä, esim 250 gramman pussista. Silloin voit hyvin laittaa sekaan lisäksi vaikkapa kourallisen rusinoita.

Anna hedelmien liota vedessä tunti-pari. Keitä vettä, sokeria, omenamehua, hedelmiä ja kanelitankoa noin 20 minuuttia (ei ole minuutin päälle). Sekoita perunajauhot tilkkaan kylmää vettä ja kaada seos hitaasti norona kattilaan kokoajan sekoittaen. Kun keitto kiehahtaa, siirrä kattila pois levyltä. Anna jäähtyä ennen tarjoilua. Hedelmäkeitto toimii paitsi puuron lisäkkeenä, myös jälkiruokana esimerkiksi kermavaahdon kanssa tarkoiltuna.

* Edit. 23.12.2012: Ensimmäinen kappale lisätty ohjeeseen